Facebook
Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány
Közhasznú szervezet

Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány

A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány 2007. januárjában 8 vidéki koraszülött és beteg újszülött mentéssel és szállítással foglalkozó alapítvány összefogásával alakult meg.

A Csongrád Megyei Bíróság 1346/2007.02.06. számon kiemelkedően közhasznú szervezetként nyilvántartásba vette.

“Elődjét” a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítványt a Kormány 2002-ben azzal a céllal hozta létre, hogy az ország egész területére kiterjedő, folyamatos – napi 24 órás – szervezett rendszer keretében biztosítsa a koraszülöttek és újszülöttek speciális mentését, szállítását. A Kormány 2006. évi takarékossági intézkedéseiben közalapítványok megszüntetése mellett döntött, mely határozat a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítványt is érintette. Feladatait és eszközeit pedig az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe utalta.

 

   

 

8 regionális alapítvány azonban továbbra is csak az együttműködésben látja megvalósíthatónak a szakmailag egységes koraszülött mentés ellátását. Ezért hozták létre a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványt, mely változatlanul az egyetlen olyan szervezet, amely az ország területének több, mint 80 %-án országos hálózatot biztosít a koraszülött és újszülött mentés működtetéséhez.

A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány közvetlenül nem végez egészségügyi szolgáltatást, nem vesz részt a mentés-szállítás végrehajtásában, hanem a hozzá szerződéssel csatlakozott regionális mentési tevékenységet folytató alapítványok működésének országos szintű koordinálására, egységes arculatának kialakítására, képviseletének ellátására jött létre.

A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványt létrehozó koraszülött és beteg újszülött mentéssel-szállítással foglalkozó regionális alapítványok: